We’re happy to share with you a preview of BiSL ® Next, the next generation of  the Business Information Services  Library – BiSL.
BiSL Next offers guidance for digitally engaged business leaders and those who collaborate with them, with the ultimate goal to improve business performance through better use of information and technology.

The white paper gives an introduction to the twelve elements that are the basis of the guidance: four drivers, four domains and four perspectives. BiSL Next will be launched during the National Management & IT Symposium ‘Digging Digital!’ on January 26,  2017 in Bussum, The Netherlands.

Download the white paper here:

2017-03 Whitepaper BiSL Next Preview - EN

 

Nov 21, 2016: Preview BiSL Next

13 thoughts on “Nov 21, 2016: Preview BiSL Next

 • Monday November 28th, 2016 at 08:47 PM
  Permalink

  Met aandacht heb ik van BISL naar BISL Next door zitten lezen.
  Eerlijk gezegd vind ik het er onduidelijker worden en minder uitlegbaar naar de “niet-IT-ers”.
  Daar waar je BISL mooi kan verklaren en toelichting in relatie tot het INK en CMM -model en de groei daarin, wordt dit onherkenbaar in BISL-next.
  Ook de verengelsing van de terminologie vind ik hierbij niet helpen.
  Ik zie zeker verbeteringen mogelijk in het oude model, maar het nieuwe model wordt een – mijns inziens – een IT feestje, waar ik juist BISL het minst van verdacht.
  In het oude model, deel ik jullie mening, dat data (ik noem het liever content) ontbeert. Ik ben benieuwd naar het nieuwe perspectief hierop.

  Reply
  • Wednesday November 30th, 2016 at 11:16 AM
   Permalink

   Beste Lex,
   Dank voor je commentaar. Het is juist de bedoeling dat BiSL Next de (senior) business manager meer aanspreekt dan het huidige model. Ik hoop dat het boek, dat in januari verschijnt, dit duidelijk gaat maken.
   Groet,
   Lucille

   Reply
  • Tuesday December 27th, 2016 at 04:07 PM
   Permalink

   Ik kan mij volledig vinden in deze opmerking.
   De sterkte van het BiSL-model zie ik in de kracht waarmee specifiek aangegeven is wat er per organisatiegebied voor aspecten beheerst moeten worden. Dit spreekt (mij) veel meer aan dan de generieke termen van BiSL Next.

   BiSL Next vergt meer van het eigen indenkingsvermogen dan de oude versie. De ware betekenis van een onderdeel wordt pas duidelijk nadat je meer kennis hebt van het model. Dit is juist voor personen en organisaties met een mindere kennis van managementtaal of lagere bereidheid zich daarin te verdiepen van toegevoegde waarde. Het zou maar net het verschil maken om iemand over de streep te trekken bij een verandering…

   Reply
   • Tuesday January 3rd, 2017 at 03:20 PM
    Permalink

    Beste Bart,

    Dank voor je reactie. In de basisplaat van BiSL Next is gekozen voor meer generieke termen dan in het huidige BiSL. Doel is om de drempel te verlagen voor mensen die minder zijn ingevoerd in de specifieke terminologie van het huidige BiSL. Het boek zelf biedt vervolgens veel specifieke uitwerking van elk onderwerp. We zullen zien hoe het wordt opgepakt.

    Groet,
    Lucille

    Reply
 • Thursday December 1st, 2016 at 04:09 PM
  Permalink

  Als BiSL Next juist de (senior) business managers aan moet gaan spreken, wat wordt er dan aan de overige gebruikers van BiSL aangeboden?
  Wordt daar nog BiSL Plus, of i.d., voor ontwikkeld? Deze doelgroep is vele malen groter en de groepen cursisten bestaan voor 95% uit deze mensen.
  Juist van die groep mensen hoor ik dat zij een verdieping per proces missen – à la ITIL, waaruit blijkt wat en hoe je eea zou kunnen doen. Is ook geen overbodige luxe lijkt me als je een framework eindelijk een keer goed in de spotlights wilt krijgen.

  Reply
  • Friday December 2nd, 2016 at 09:34 AM
   Permalink

   Beste Erik,
   Verdiepingen per proces zijn te vinden in de boekenreeks “BiSL Scenario’s”, zie bij BiSL Publicaties op deze website.
   Verder zijn er zo’n 80 best practices voor BiSL te vinden op deze website, zie BiSL Best Practices. Deze geven hele concrete voorbeelden van hoe je de verschillende processen in de praktijk kunt uitvoeren. Al deze zaken blijven gewoon beschikbaar.
   De wereld is echter snel aan het veranderen. Met BiSL Next willen we niet alleen de Nederlandse markt vernieuwing bieden rond dit vakgebied, maar zoeken we ook de internationale spotlights op.
   Groet,
   Lucille

   Reply
 • Thursday December 8th, 2016 at 01:40 PM
  Permalink

  Er is net een BiSL Advanced certificering gestart. Prerequisite voor de Advanced training is een BiSL Foundation. Hoe ziet het certificeringstraject er uit met de volgende certificeringen:
  – BiSL Foundation
  – BiSL Advanced
  – BiSL Next.

  welke certificering is er nodig voor BiSL Advanced en komen er ook overgangsregelingen voor kandidaten die reeds eerder de traditionele BiSL Foundation hebben gedaan?

  Reply
  • Thursday December 15th, 2016 at 09:01 AM
   Permalink

   Beste Karel,
   Bedankt voor je vraag. De huidige certificeringen blijven gewoon geldig. Pas in de loop van volgend jaar zal er een certificering gebaseerd op BiSL Next beschikbaar komen. Deze zal vooralsnog naast de bestaande certificeringen komen. Wellicht komt er tezijnertijd een ‘burgcertificering’ voor mensen met een bestaand certificaat die ook BiSL Next willen.
   Groet,
   Lucille

   Reply
 • Thursday December 22nd, 2016 at 04:29 PM
  Permalink

  Op basis van de white paper ben ik van mening dat het een verbetering is. Ziet er meer consistent uit en het loslaten om alles maar een proces te noemen zie ik als een zegen. Minpunten zie ik o.a. in de hiervoor al genoemde punten dat het Engelstalig is en dat de focus ligt op de doelgroep ‘business management’. Bij cursussen (ITIL-ASL-BiSL) wordt vaker om Nederlandstalige dan Engelstalige literatuur gevraagd. Soms wordt men zelfs boos als er alleen Engelstalig is. Wat betreft de doelgroep ontstaat hier hetzelfde effect al bij ITIL, het is meer voor het (business) management dan voor de mensen die (nu) op cursus komen.
  De BiSL foundation cursus in januari heeft nu wel een extra ‘lading’.

  Reply
 • Sunday December 25th, 2016 at 09:52 AM
  Permalink

  Ik heb recentelijk mijn BiSL Foundation examen gedaan. Ik ben van plan ook ASL te doen. Is er ook een nieuwe versie van ASL in de maak en zo ja, wanneer komt die uit? Wellicht is het dan beter nog even te wachten met ASL.

  In het antwoord op de vraag van Karel Hoster op 15/12 wordt gezegd dat er een nieuwe BiSL Next certificering komt naast de bestaande. Ik vraag mij af wat op dat moment dan nog de waarde is van de oude BiSL certificering en wat de zin is van twee parallelle certificeringen.

  Reply
  • Tuesday January 3rd, 2017 at 03:28 PM
   Permalink

   Beste Frank,

   Een nieuwe versie van ASL is nog niet in de maak, dus ik zou gewoon het ASL Foundation examen gaan doen.
   De huidige BiSL certificering houdt vooralsnog gewoon zijn waarde. Het zal in de praktijk blijken aan welke certificering men de voorkeur geeft en tot wanneer men nog behoefte heeft aan de huidige certificering.

   Groet,
   Lucille

   Reply
 • Wednesday May 23rd, 2018 at 08:34 AM
  Permalink

  Ik heb interesse om een BiSL Next examen te gaan doen in de Engelse taal. Bij welke instantie kan ik dit examen afleggen indien ik dit in het Engels en/of Nederlands wil doen? Is het verplicht om eerst een training te volgen voordat ik het examen kan doen? Kortom wat zijn de examenvereisten om dit examen te kunnen doen? Graag nadere informatie hierover.

  Reply
  • Sunday June 3rd, 2018 at 07:48 AM
   Permalink

   Hi Carin,
   Binnenkort komt het Engelstalige BiSL Next examen beschikbaar, ik verwacht direct na de zomer. Het zal zowel via een opleiding als na zelfstudie mogelijk zijn om examen te doen. Meer informatie en aanmelding komen beschikbaar via de website van ons exameninstituut APMG, zie https://apmg-international.com/product/bisl
   Succes met de voorbereidingen en het examen.
   Groet,
   Lucille

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *